Wytrawne racuszki z kiełbasą

Zaktualizowano: 24 sie



Kuchnia podkarpacka czasami zaskakuje nawet nas samych! Wytrawne racuchy z kiełbasą z tradycyjnymi, słodkimi racuchami łączy tylko nazwa. W rzeczywistości są to chrupiące ziemniaczane kotleciki wypełnione aromatyczną kiełbasą. Musicie tego spróbować!



Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,

  • 200 g kiełbasy Słota Jodłowa,

  • 1 cebula,

  • 2 jajka,

  • 1 szklanka mąki pszennej,

  • sól i pieprz do smaku,

  • 2 łyżki bułki tartej

  • tłuszcz do smażenia.


Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.

  2. Gdy ziemniaki ostygną, zmiel je za pomocą maszynki.

  3. Do masy dodaj jajka, 50 g kiełbasy Słota Jodłowa, mąkę, sól i pieprz.

  4. Całość wymieszaj i przełóż na podsypaną mąką stolnicę.

  5. Z masy uformuj długi pasek, który podziel na kilka mniejszych kawałków.

  6. Kawałki uformuj na kształt płaskiego kotlecika, następnie obtocz w bułce tartej.

  7. Kotleciki smaż na rozgrzanym oleju aż do zarumienienia.

  8. 150 g kiełbasy przesmaż z cebulą na złoty kolor.

  9. Racuchy serwuj z okrasą.


Smacznego!

6 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie