
Kuchnia podkarpacka czasami zaskakuje nawet nas samych! Wytrawne racuchy z kiełbasą z tradycyjnymi, słodkimi racuchami łączy tylko nazwa. W rzeczywistości są to chrupiące ziemniaczane kotleciki wypełnione aromatyczną kiełbasą. Musicie tego spróbować!
Składniki:
1 kg ziemniaków,
200 g kiełbasy Słota Jodłowa,
1 cebula,
2 jajka,
1 szklanka mąki pszennej,
sól i pieprz do smaku,
2 łyżki bułki tartej
tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
Gdy ziemniaki ostygną, zmiel je za pomocą maszynki.
Do masy dodaj jajka, 50 g kiełbasy Słota Jodłowa, mąkę, sól i pieprz.
Całość wymieszaj i przełóż na podsypaną mąką stolnicę.
Z masy uformuj długi pasek, który podziel na kilka mniejszych kawałków.
Kawałki uformuj na kształt płaskiego kotlecika, następnie obtocz w bułce tartej.
Kotleciki smaż na rozgrzanym oleju aż do zarumienienia.
150 g kiełbasy przesmaż z cebulą na złoty kolor.
Racuchy serwuj z okrasą.
Smacznego!