
Przyrządzacie czasem na śniadanie szakszukę? Jeśli nie próbowaliście tego smakowitego dania, czas to nadrobić. Polecamy szczególnie w wersji z naszą Kiełbasą Słota Jodłowa!
Składniki:
50 g kiełbasy Słota Jodłowa
mała cebulka
mała papryka
ząbek czosnku
puszka pomidorów
łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżki ostrej papryki
2 jajka
sól i pieprz
łyżka masła
dowolne zioła do ozdoby
Przygotowanie:
Kiełbasę pokrój w plastry, a cebulę w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę, kiełbasę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość podsmaż do zarumienienia. Pokrój paprykę w drobną kostkę i dodaj na patelnię.
Podsmażone składniki zalej pomidorami w puszce, dodaj przyprawy.
Całość gotuj od czasu do czasu mieszając ok. 10 minut.
Gdy całość odparuje, wbij do sosu jajka.
Nałóż przykrywkę i podsmaż aż do ścięcia się jajek.
Ozdób ziołami i podawaj ze świeżym pieczywem.
Smacznego!