Szakszuka z kiełbasą


Przyrządzacie czasem na śniadanie szakszukę? Jeśli nie próbowaliście tego smakowitego dania, czas to nadrobić. Polecamy szczególnie w wersji z naszą Kiełbasą Słota Jodłowa!



Składniki:

  • 50 g kiełbasy Słota Jodłowa

  • mała cebulka

  • mała papryka

  • ząbek czosnku

  • puszka pomidorów

  • łyżeczka słodkiej papryki

  • pół łyżki ostrej papryki

  • 2 jajka

  • sól i pieprz

  • łyżka masła

  • dowolne zioła do ozdoby


Przygotowanie:

  1. Kiełbasę pokrój w plastry, a cebulę w drobną kostkę.

  2. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę, kiełbasę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

  3. Całość podsmaż do zarumienienia. Pokrój paprykę w drobną kostkę i dodaj na patelnię.

  4. Podsmażone składniki zalej pomidorami w puszce, dodaj przyprawy.

  5. Całość gotuj od czasu do czasu mieszając ok. 10 minut.

  6. Gdy całość odparuje, wbij do sosu jajka.

  7. Nałóż przykrywkę i podsmaż aż do ścięcia się jajek.

  8. Ozdób ziołami i podawaj ze świeżym pieczywem.


Smacznego!

1 wyświetlenie0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie