Prosta i sycąca „zalewajka”



Zalewajka, czyli słynna zupa z filmu Jak rozpętałem II wojnę światową. Prosta, szybka w przygotowaniu i niesamowicie sycąca. Znacie ten smak?



Składniki:

  • 5 ziemniaków,

  • 1 cebula,

  • 1 marchewka,

  • 200 g kiełbasy Słota Jodłowa

  • 500 ml zakwasu domowy lub kupnego,

  • 3 sztuki ziela angielskiego,

  • 2 liście laurowe,

  • 2 łyżeczki majeranku,

  • 1 łyżka oleju,

  • sól i pieprz,

  • opcjonalnie 1 łyżeczka chrzanu do smaku,

  • koperek do smaku.


Przygotowanie:

  1. Kiełbasę włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj.

  2. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Całość gotuj przez ok. 20 minut. Po tym czasie kiełbasę wyjmij z zupy, by nieco ostygła.

  3. Cebulę pokrój w kostkę, a kiełbasę w cienkie plastry.

  4. Na patelni podsmaż cebulę i kiełbasę, następnie przełóż do zupy.

  5. Wlać zakwas i zamieszaj. Dodaj majeranek, sól i pieprz i gotuj jeszcze ok. 10 minut.

  6. Podawaj ze świeżym koperkiem i chrzanem.


Smacznego!

1 wyświetlenie0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie