
Zalewajka, czyli słynna zupa z filmu Jak rozpętałem II wojnę światową. Prosta, szybka w przygotowaniu i niesamowicie sycąca. Znacie ten smak?
Składniki:
5 ziemniaków,
1 cebula,
1 marchewka,
200 g kiełbasy Słota Jodłowa
500 ml zakwasu domowy lub kupnego,
3 sztuki ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
2 łyżeczki majeranku,
1 łyżka oleju,
sól i pieprz,
opcjonalnie 1 łyżeczka chrzanu do smaku,
koperek do smaku.
Przygotowanie:
Kiełbasę włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj.
Dodaj pokrojone w kostkę warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Całość gotuj przez ok. 20 minut. Po tym czasie kiełbasę wyjmij z zupy, by nieco ostygła.
Cebulę pokrój w kostkę, a kiełbasę w cienkie plastry.
Na patelni podsmaż cebulę i kiełbasę, następnie przełóż do zupy.
Wlać zakwas i zamieszaj. Dodaj majeranek, sól i pieprz i gotuj jeszcze ok. 10 minut.
Podawaj ze świeżym koperkiem i chrzanem.
Smacznego!