
Chrupiące na zewnątrz i aksamitne w środku – takie powinny być idealne placki ziemniaczane. Do tego smakowity sos myśliwski i sycące danie gotowe! 😊
Składniki na placki:
1 kg ziemniaków
2 jajka
1 cebula
4 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
5 łyżek oleju
Składniki na sos:
250 g pieczarek
300 g kiełbasy Słota Jodłowa
2 ogórki kiszone
1 cebula
1 szklanka bulionu
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
łyżka mąki
sól, pieprz,
papryka wędzona i słodka
Przygotowanie:
Przygotuj sos myśliwski. Pieczarki pokój w plastry, kiełbasę w kostkę. Cebulę i ogórki w drobną kostkę.
W płaskim rondlu podsmaż kiełbasę i cebulę przez kilka minut.
Dodaj pieczarki i wymieszaj, smaż około 5 minut.
Całość zalej bulionem, dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy i zagotuj, na koniec dodaj ogórki.
Przygotuj placki ziemniaczane.
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Zostawić je na ok. 5 minut, by oddały wodę, po czym odciśnij z nadmiaru.
Do odciśniętych ziemniaków dodaj mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli. Wymieszaj.
Na rozgrzaną patelnię wlej olej. Na rozgrzanym oleju układaj masę w kształcie placków. Smaż na średnim ogniu złoty kolor, po czym przewróć na drugą stronę.
Placki podawaj na ciepło z dodatkiem sosu.