top of page

Placki ziemniaczane z sosem myśliwskim



Chrupiące na zewnątrz i aksamitne w środku – takie powinny być idealne placki ziemniaczane. Do tego smakowity sos myśliwski i sycące danie gotowe! 😊



Składniki na placki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 jajka

  • 1 cebula

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • szczypta soli

  • 5 łyżek oleju


Składniki na sos:

  • 250 g pieczarek

  • 300 g kiełbasy Słota Jodłowa

  • 2 ogórki kiszone

  • 1 cebula

  • 1 szklanka bulionu

  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

  • łyżka mąki

  • sól, pieprz,

  • papryka wędzona i słodka


Przygotowanie:

  1. Przygotuj sos myśliwski. Pieczarki pokój w plastry, kiełbasę w kostkę. Cebulę i ogórki w drobną kostkę.

  2. W płaskim rondlu podsmaż kiełbasę i cebulę przez kilka minut.

  3. Dodaj pieczarki i wymieszaj, smaż około 5 minut.

  4. Całość zalej bulionem, dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy i zagotuj, na koniec dodaj ogórki.

  5. Przygotuj placki ziemniaczane.

  6. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Zostawić je na ok. 5 minut, by oddały wodę, po czym odciśnij z nadmiaru.

  7. Do odciśniętych ziemniaków dodaj mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli. Wymieszaj.

  8. Na rozgrzaną patelnię wlej olej. Na rozgrzanym oleju układaj masę w kształcie placków. Smaż na średnim ogniu złoty kolor, po czym przewróć na drugą stronę.

  9. Placki podawaj na ciepło z dodatkiem sosu.

5 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page