
Chyba nie znamy osoby, która nie lubi pizzy. Dlatego dzielimy się z Wami przepisem na pizzę w wersji mini, czyli pizzerinki! My uwielbiamy je w wersji z Kiełbasą Słota Jodłowa. 😍
Składniki na ciasto:
2/3 szklanki wody,
2 szklanki mąki,
1 łyżeczka cukru,
30 g drożdży,
2 łyżki oliwy,
½ łyżeczki soli.
Dodatki:
1 cebula,
150g kiełbasy Słota Jodłowa,
50 g sera żółtego,
50 g sera mozzarella,
passata pomidorowa lub sos do pizzy,
100 g ulubionych warzyw,
przyprawy.
Przygotowanie:
1. Drożdże oraz cukier rozpuścić w 2 łyżkach letniej wody, zamieszać. Do oddzielnej miski dodaj mąkę, zaczyn, oliwę i sól.
2. Zagnieć dokładnie ciasto i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. W tym czasie przygotuj składniki - pokrój kiełbasę, warzywa oraz zetrzyj ser.
4. Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze części, z których uformuj małe pizzerinki. Dodaj na nie po łyżce sosu lub passaty, ułóż składniki i posyp serem.
5. Piecz ok. 20 minut w 200*.
6. Smacznego!