Pizzerinki z kiełbasą


Chyba nie znamy osoby, która nie lubi pizzy. Dlatego dzielimy się z Wami przepisem na pizzę w wersji mini, czyli pizzerinki! My uwielbiamy je w wersji z Kiełbasą Słota Jodłowa. 😍


Składniki na ciasto:

  • 2/3 szklanki wody,

  • 2 szklanki mąki,

  • 1 łyżeczka cukru,

  • 30 g drożdży,

  • 2 łyżki oliwy,

  • ½ łyżeczki soli.


Dodatki:

  • 1 cebula,

  • 150g kiełbasy Słota Jodłowa,

  • 50 g sera żółtego,

  • 50 g sera mozzarella,

  • passata pomidorowa lub sos do pizzy,

  • 100 g ulubionych warzyw,

  • przyprawy.


Przygotowanie:

1. Drożdże oraz cukier rozpuścić w 2 łyżkach letniej wody, zamieszać. Do oddzielnej miski dodaj mąkę, zaczyn, oliwę i sól.

2. Zagnieć dokładnie ciasto i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. W tym czasie przygotuj składniki - pokrój kiełbasę, warzywa oraz zetrzyj ser.

4. Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze części, z których uformuj małe pizzerinki. Dodaj na nie po łyżce sosu lub passaty, ułóż składniki i posyp serem.

5. Piecz ok. 20 minut w 200*.

6. Smacznego!

3 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie