Pierogi chłopskie z ziemniakami i kiełbasą

Zaktualizowano: 24 sie



Pierogi chłopskie z ziemniakami i kiełbasą to tradycyjne danie kuchni podkarpackiej. Jeżeli jeszcze nigdy nie mieliście okazji ich spróbować, polecamy skorzystać z naszego regionalnego przepisu.



Składniki na farsz:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,

  • 300 g Kiełbasy Swojskiej Jodłowskiej

  • 1 posiekana cebula,

  • 2 łyżki tłuszczu,

  • pieprz i sól do smaku.


Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,

  • 3/4 szklanki wody,

  • 1 łyżka oliwy,

  • 1 całe jajko,

  • 1 żółtko,

  • szczypta soli.


Przygotowanie:

  1. W misie lub na stolnicy połącz wszystkie składniki na ciasto, aż do uzyskania zwartej konsystencji.

  2. Na patelni podsmażamy cebulę aż uzyska złoty kolor.

  3. Ugotowane ziemniaki wraz z kiełbasą mielimym dodajemy podsmażoną cebulę i doprawiamy do smaku.

  4. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Do każdego z nich nakładamy odrobinę farszu i formujemy pierogi.

  5. Przygotowane pierogi wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę i gotujemy ok. 3 minuty.

  6. Podajmy solo lub w towarzystwie ulubionej okrasy.


Smacznego!

22 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie