
Pierogi chłopskie z ziemniakami i kiełbasą to tradycyjne danie kuchni podkarpackiej. Jeżeli jeszcze nigdy nie mieliście okazji ich spróbować, polecamy skorzystać z naszego regionalnego przepisu.
Składniki na farsz:
1 kg ugotowanych ziemniaków,
300 g Kiełbasy Swojskiej Jodłowskiej
1 posiekana cebula,
2 łyżki tłuszczu,
pieprz i sól do smaku.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej,
3/4 szklanki wody,
1 łyżka oliwy,
1 całe jajko,
1 żółtko,
szczypta soli.
Przygotowanie:
W misie lub na stolnicy połącz wszystkie składniki na ciasto, aż do uzyskania zwartej konsystencji.
Na patelni podsmażamy cebulę aż uzyska złoty kolor.
Ugotowane ziemniaki wraz z kiełbasą mielimym dodajemy podsmażoną cebulę i doprawiamy do smaku.
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Do każdego z nich nakładamy odrobinę farszu i formujemy pierogi.
Przygotowane pierogi wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę i gotujemy ok. 3 minuty.
Podajmy solo lub w towarzystwie ulubionej okrasy.
Smacznego!