
Szybki obiad, który zachwyci całą rodzinę? Oczywiście makaron, ale nie byle jaki – z dodatkiem kiełbasy oraz aksamitnego sosu!
Składniki:
400 g ulubionego makaronu
400 g kiełbasy Słota Jodłowa
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1-1,5 szklanki śmietanki 30%
50 g sera śmietankowego
ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć pokrojoną kiełbasę i podsmaż do zarumienienia.
W rondelku roztop łyżkę masła. Następnie dodaj mąkę i mieszaj przez około 3 minuty. Następnie wlej śmietankę, ciągle mieszając. Następnie dodaj serek i zmiażdżony czosnek. Gotuj do zgęstnienia sosu, ciągle mieszając.
Dopraw do smaku i zdejmij z ognia.
Makaron połącz z sosem oraz kiełbasą, podawaj na ciepło z pietruszką.