Kopytka z cebulą i kiełbasą


Dziś przychodzimy do Was z przepisem na kopytka z cebulą i kiełbasą, czyli prawdziwy rarytas dla każdego wielbiciela kuchni polskiej.



Składniki na kopytka:

  • 800 g ugotowanych ziemniaków,

  • 1 jajko,

  • 200 g mąki pszennej,

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.


Składniki na okrasę:

  • 4 cebule,

  • 300 g Kiełbasy Swojskiej Jodłowskiej.


Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie i wystudź.

  2. Następnie rozgnieć na gładką masę za pomocą praski.

  3. Na oprószoną mąką stolnicę wyłóż ziemniaki, dodaj jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną.

  4. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.

  5. Z gotowej masy uformuj rulon, a nastepnie podziel go na małe kawałki, tzw. kopytka.

  6. Do gotującej się, osolonej wody wrzucaj porcjami kopytka i gotuj ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia.

  7. Aby przygotować okrasę, pokrój kiełbasę w kostkę, a następnie podsmaż do zarumienienia.

  8. Kiełbasę przełóż do innego naczynia, a na uzyskanym tłuszczu podsmaż cebulę. Po usmażeniu połącz składniki.

  9. Kopytka podawaj na ciepło z okrasą.


Smacznego!

0 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie