
Dziś przychodzimy do Was z przepisem na kopytka z cebulą i kiełbasą, czyli prawdziwy rarytas dla każdego wielbiciela kuchni polskiej.
Składniki na kopytka:
800 g ugotowanych ziemniaków,
1 jajko,
200 g mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Składniki na okrasę:
4 cebule,
300 g Kiełbasy Swojskiej Jodłowskiej.
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie i wystudź.
Następnie rozgnieć na gładką masę za pomocą praski.
Na oprószoną mąką stolnicę wyłóż ziemniaki, dodaj jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Całość dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
Z gotowej masy uformuj rulon, a nastepnie podziel go na małe kawałki, tzw. kopytka.
Do gotującej się, osolonej wody wrzucaj porcjami kopytka i gotuj ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Aby przygotować okrasę, pokrój kiełbasę w kostkę, a następnie podsmaż do zarumienienia.
Kiełbasę przełóż do innego naczynia, a na uzyskanym tłuszczu podsmaż cebulę. Po usmażeniu połącz składniki.
Kopytka podawaj na ciepło z okrasą.
Smacznego!