
Tradycyjna zupa fasolowa to idealna propozycja na rozgrzewający, jesienny obiad. Jak ją przygotować? Sprawdź!
Składniki:
szklanka suchej fasoli białej
200 g kiełbasy Słota Jodłowa
2 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula mała
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Fasolę namocz w zimnej wodzie przez całą noc.
Następnego dnia do garnka włóż fasolę i pokrojone w kostkę warzywa. Zalej ok. 2 litrami wody, dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
Całość gotuj do miękkości warzyw, ok. godzinę. Po tym czasie dodaj majeranek, pieprz i sól.
Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę.
Do gotującej się zupy dodaj kiełbasę i gotowe.
Smacznego!