
O NAS
Masarnia Słota Jodłowa

Jesteśmy rodzinną firmą, założoną w 1990 roku przez obecnego właściciela – Janusza Słotę. Specjalizujemy się w produkcji wyrobów tradycyjnych, głównie kiełbasy swojskiej.
Największym atutem tego wyrobu jest naturalny smak i zapach otrzymywany w drodze czterogodzinnego wędzenia gorącym dymem w komorach wędzarniczych opalanych drewnem bukowym.
Nasza historia
1920 – 1939
Przed wojną
1945 – 1989
Po wojnie
po 1990
Obecnie
Początku tradycji masarskiej w rodzinie Słotów możemy doszukać się w 1920 roku. Wówczas nasz pradziadek – Bronisław Słota – zaczął uczyć się fachu od swoich teściów w Jodłowej, a następnie wyjechał do USA, gdzie w Chicago pracował w masarni prowadzonej przez Polaka. Po powrocie do Polski w 1931 roku Bronisław wybudował w Jodłowej nieduży, przydomowy zakład, jednak wojna przerwała jego działalność.
Mimo zakończenia wojny produkcja wędlin dalej była zabroniona. W Jodłowej prowadzono działalność masarką metodą tradycyjną wyłącznie na własny użytek, a dzięki podtrzymywaniu tradycji przez wiejskich gospodarzy do dzisiaj znamy stare metody wyrobu i receptury wędlin.
Zmiany ustrojowe polepszyły warunki życia we wsiach, takich jak Jodłowa. W 1990 roku obecny właściciel Janusz Słota założył w swojej rodzinnej miejscowości sklep mięsny. Z czasem rozszerzył działalność i bazując na przedwojennej, rodzinnej recepturze, rozpoczął produkcję tradycyjnych wyrobów.
Po 30 latach od założenia firmy dalej podtrzymujemy w naszej rodzinie tradycję produkcji naturalnych wyrobów zgodnie z recepturą pradziadka.