44748-prirodnyj_zapovednik-hvojnymi_lesami-hvojnye-el_elovyj_les-okruzhayushchaya_sreda-58

O NAS

Masarnia Słota Jodłowa

Sąota_logo_podstawowe.png

Jesteśmy rodzinną firmą, założoną w 1990 roku przez obecnego właściciela – Janusza Słotę. Specjalizujemy się w produkcji wyrobów tradycyjnych, głównie kiełbasy swojskiej.

 

Największym atutem tego wyrobu jest naturalny smak i zapach otrzymywany w drodze czterogodzinnego wędzenia gorącym dymem w komorach wędzarniczych opalanych drewnem bukowym.

Nasza historia

1920 – 1939

Przed wojną

1945 – 1989

Po wojnie

po 1990

Obecnie

Początku tradycji masarskiej w rodzinie Słotów możemy doszukać się w 1920 roku. Wówczas nasz pradziadek – Bronisław Słota – zaczął uczyć się fachu od swoich teściów w Jodłowej, a następnie wyjechał do USA, gdzie w Chicago pracował w masarni prowadzonej przez Polaka. Po powrocie do Polski w 1931 roku Bronisław wybudował w Jodłowej nieduży, przydomowy zakład, jednak wojna przerwała jego działalność.

Mimo zakończenia wojny produkcja wędlin dalej była zabroniona. W Jodłowej prowadzono działalność masarką metodą tradycyjną wyłącznie na własny użytek, a dzięki podtrzymywaniu tradycji przez wiejskich gospodarzy do dzisiaj znamy stare metody wyrobu i receptury wędlin.

Zmiany ustrojowe polepszyły warunki życia we wsiach, takich jak Jodłowa. W 1990 roku obecny właściciel Janusz Słota założył w swojej rodzinnej miejscowości sklep mięsny. Z czasem rozszerzył działalność i bazując na przedwojennej, rodzinnej recepturze, rozpoczął produkcję tradycyjnych wyrobów.

Po 30 latach od założenia firmy dalej podtrzymujemy w naszej rodzinie tradycję produkcji naturalnych wyrobów zgodnie z recepturą pradziadka.

Skontaktuj się
z nami

14 672 62 76

  • Facebook
  • Instagram
  • Czarny LinkedIn Icon